کوه ها و صعود به قله های سهند و کیامکی در استان آذربایجان شرقی

قله های سهند و کیامکی مهم ترین ارتفاعات استان آذربایجان شرقی می باشند. ارتفاع کوه سهند از سطح دریا ۳۶۹۵ متر می‌باشد. مخروطی بسیار پهن و گسترده دارد که از توف‌ها و خاکسترهای فوران تشکیل گردیده و بر اثر آب‌های جاری دره‌های تنگی در آنها ایجاد شده است.

  • قله های سهند
  • قله کیامکی

در صورت برنامه ریزی برای صعود این قله در فصول مختلف با کفش، کوله و سایر وسایل کوهنوردی مناسب اقدام نمایید تا از کوهنوردی ایمن لذت ببرید.

قله های عمده رشته کوه سهند

سهند در زمره کوه‌های رشته کوه‌های البرز است که در شمال مراغه و از غرب به شرق کشیده شده است. بلندترین قله آن کمال یا قوچ گلی داغی نام دارد که ۳۷۱۰ متر ارتفاع دارد. سهند و جام دو قله به هم چسبیده این رشته کوه می‌باشند.

سهند در تمام سال پوشیده از برف است. دامنه‌های سهند در طول سال پوشیده از گل و ریحان و لاله واژگون است.

کوهستان سهند بعد از سبلان یکی از بزرگترین و مهمترین برجستگی‌های آذربایجان و از معروفترین کوه‌های آتشفشان و خاموش ایران است که در ۵۰ کیلومتری جنوب تبریز و ۴۰ کیلومتری شمال مراغه قرار گرفته است.

قله منفرد و آتشفشانی خاموش سهند در میان جلگه آذربایجان قد برافراشته است این کوهستان آتشفشانی خاموش شبیه آرارات و البرز و سبلان بوده خط فاصل بین دو توده خروجی البرز و توده ارمنستان به وجود آمده است.

ارتفاع متوسط سهند ۱۴۰۰ تا ۲۲۰۰ متر بوده که در آن بریدگی‌های سخت، دامنه‌هائی با شیب تند با تنگه‌های باریک و رشته کوه‌ها کشیده شده در موازات یکدیگر به وجود آمده است.

در این تنگه‌های کوهستانی رودخانه‌های پر آبی به سوی دو آبگیر عمده آذربایجان یعنی دریاچه ارومیه و دره قزل اوزن جریان دارند.

جهت رشته کوه‌های سهند اکثراً شرقی – غربی است ولی در مجموع کوه‌های سهند به صورت شعاعی در جهت مساوی کشیده شده‌اند.

حد شرقی سهند، شهرستان هشترود تا دره قزل اوزن و حد غربی آن سواحل شرقی دریاچه ارومیه می‌باشد.

قله کمال بلندترین قله سهند

قله کمال یا قوچ گلی بلندترین کوه این مجموعه و استان آذربایجان شرقی محسوب میشود. مسیر صعود به این کوه از کنار پیست اسکی سهند در ارتفاع ۳۰۰۰ متری می توان آغاز نمود. این پیست در جنوب تبریز و در فاصله حدودا سی کیلومتری آن قرار دارد که بعد از گذر از روستای آیرانق احداث شده است. مسیر صعود نیز دارای پاکوبی مشخص است که از روی یال شمال شرقی به قله میرسد. همچنین از روی این قله می توان سایر قلل رشته کوه سهند مانند جام و سهند را نظاره کرد.

قله کیامکی

کوه کیامکی به ارتفاع ۳۳۴۷ متر از سطح دریا می باشد . یکی از قلل زیبا و سرسبز کنار رودخانه مرزی ارس می‌باشد. و در گویش محلی به کمکی داغ یا کمچی داغ شهرت دارد. کیامکی داغ در منطقه ارسباران و روی سلسله کوه قره داغ واقع شده و ۲۲۰ کیلومتر طول و بین ۳۰ تا ۶۵ کیلومتر عرض دارد. این سلسله جبال از کوه‌های آرارات در غرب شروع و تا کوه‌های طالش در شرق منطقه آذربایجان ادامه دارد. دامنه‌های شمالی این ناحیه پوشیده از جنگل و مراتع سرسبز بوده و دامنه‌های جنوبی آن را مراتع و چمنزارها تشکیل می‌دهند. که ییلاق ایلات و عشایر جلگه مغان می‌باشد. در شمال آن رود ارس که پر آب‌ترین رودخانه در آذربایجان محسوب می‌شود از کوههای مین گول داغ (هزار برکه) کشور ترکیه سرچشمه می گیرد. و پس از طی مسافتی حدود ۴۶۰ کیلومتر مرز بین ایران و ارمنستان و جمهوری آذربایجان به دریای خزر می‌ریزد.

مشخصات جهت صعود به قله کیامکی :

این قله از نظر مسیر صعود جزو سخت‌ترین کوههای آذربایجان می‌باشد که دارای شیب بسیار تندی می‌باشد که هم موقع بالا رفتن و هم موقع پائین آمدن باعث مشکلاتی برای کوهنوردان می‌شود. از جهتی دیگر چون منطقه از نظر ارتفاع در منطقه پستی قرار گرفته (حدود ۱۰۰۰ متر از سطح دریا) لذا ارتفاع صعود از مبدأ حرکت مسیر، نسبتاً طولانی می‌شود.

رشته کوه میشو داغی آذربایجان شرقی :

میشو نام یکی از رشته کوه های استان آذربایجان شرقی است که حد فاصل شهرستان شبستر و شهرستان مرند است. بلندترین قله آن علی علمدار با ارتفاع ۲۸۵۵ متر می‌باشد. پیست اسکی یام در دامنه شمالی میشوداغی در کنار بزرگراه تبریز-مرند واقع شده است.

کوه میشو  در شمال دریاچه ارومیه قرار دارد و جلگه تبریز و دریاچه ارومیه را از جلگه مرند جدا می‌کند. کوه میشو یکی از جذابترین و زیباترین کوههای ایران و منطقه اذربایجان به شمار می‌رود. شهرستان مرند در دامنه شمالی و شهرستان شبستر در دامنه جنوبی این رشته کوه قرار دارد. از قله های معروف این رشته کوه قله‌های فلک ، قله گوی زنگی ، قله علی علمدار، قله شانجان ، قله اوزن ینل ، قله کوسا بابا و قله قره بئله می‌باشند. فلک داغی در ۵۵ کیلو متری غرب تبریز و در قسمت جنوبی  جاده مرند – تبریز قرار دارد. نیم ساعت  از جاده اصلی مرند – تبریز تا ابتدای منطقه صعود با پیاده روی زمان نیاز دارد. مختصات یکی از نقاط ابتدای منطقه عمومی  صعود به ۰۵۶۹۳۸۶  s ۳۸ و  ۴۲۴۳۴۵۴ در سیستم مختصات UTM  می‌باشد، فلک داغی با ارتفاع ۲۸۴۷ متر معروفترین قله رشته کوههای میشو می‌باشد. و صعود به آن از استقبال بیشتری برخوردار می‌باشد. در تمام فصول سال کوهنوردان به این قله صعود می‌کنند.

منطقه حفاظت شده میشو:

منطقه میشو داغی یکی از مناطق حفاطت شده و شکار ممنوع می باشد. در سمت شمال پارک و تالاب بین‌المللی دریاچه ارومیه و جنوب منطقه حفاظت شده مراکان و منطقه شکار ممنوع یکانات قرار دارد. با توجه به تنوع گیاهی فراونی آن، وجود حدود ۳۸۵ گونه گیاهی در یک منطقه نسبتاً محدود،به عنوان ذخیره ژنتیکی جهان محسوب می شود.

با توجه به دارا بودن تنوع گیاهی بالا و گونه‌های کمیاب گیاهی دراین منطقه حفاظت از زیست بوم گیاهی آن و جلوگیری از تخریب گیاهان، اهمیت ویژه‌ای در حفظ زیست بوم‌های منطقه آذربایجان دارد.

کوه میشو (دامنه میشو) از جاذبه های بسیار دیدنی روستای کندرو استان اذربایجان شرقی می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *